1                         Nøkkelinformasjon om selskapet

Selskapsnavn

Huseby Gård AS

Organisasjonsnummer

991 837 981

Adresse

Sankt Hallvards vei 34, 3414 Lierstranda

Navn, tittel for kontaktperson for rapporten

Hans-Albert Huseby

E-postadresse til kontaktpersonen

Hans-albert@husebygaard.no

Dato

16.02.24

Rapporteringsperiode

1.7.2023 – 31.12.24

 

2                         Generell beskrivelse av virksomheten

2.1                   Åpenhetsloven § 5a

En generell beskrivelse av virksomhetens organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

2.2                   Beskrivelse
2.2.1              Organisering

Huseby Gård sin virksomhet er organisert via et holdingselskap St. Hallvard Holding AS, som igjen eier datterselskapene Huseby Gård AS og Huseby Gård DA. Selskapene er lokalisert med forretningsadresse St. Hallvards vei 34 i Lier kommune.

Konsernet eies med 50% hver av Amund Huseby og Hans-Albert Huseby.

Huseby Gård har stort fokus på bærekraft og folkehelse. Vi jobber for å øke kunnskap om grønnsaker generelt, og ønsker å formidle hva det å spise mer grønnsaker har å si for effekten på vår helse. Vi har signert Helse og omsorgsdepartementes intensjonsavtale for et sunnere kosthold #mer av, og jobber aktivt for å bidra til bedre folkehelse.

«Grønt gjør sterkt» er vårt slagord, og Huseby Gård jobber kontinuerlig med utvikling og forbedring av grønnsaker og produkter laget av grønnsaker, for å bidra til et sunnere kosthold for alle! Vi stiller høye krav til kvalitet på de produkter som selges, og det samme gjør vi for bearbeidede produkter. Målet er å bidra til og skape et bærekraftig landbruk, der alle ledd i kjeden skal utnytte ressursene best mulig for å unngå mest mulig matsvinn.

Vår virksomhet er del av det organiserte arbeidslivet og er tilsluttet NHO mat og drikke.

2.2.2              Driftsområde

Driften på Huseby Gård er delt ved at Huseby Gård DA produserer norske grønnsaker i sesong. Hovedproduktene som dyrkes er blomkål, salater, grønnkål, kålrot, brokkoli og babyleafes.

Grønnsakene selges i hovedsak til Huseby Gård AS som videreforedler og pakker grønnsakene sammen med øvrige innkjøpte varer for salg i det norske markedet.

Videreforedling av produkter omfatter kutting av frukt og grønnsaker og SousVide behandling av produkter i hovedsak til storhusholdningsmarkedet i Norge.

2.2.3              Retningslinjer/rutiner

Huseby Gård skal overholde pliktene etter åpenhetsloven og drive ansvarlig når det gjelder menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, i samsvar med vår interne rutine for overholdelse av plikter etter åpenhetsloven. Vår interne rutine er forankret hos daglig leder og/eller styret, og gjort kjent for alle i selskapet.

Rutinen omfatter fordeling av ansvar og arbeidsoppgaver, kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser, samarbeid om gjenoppretting og erstatning der det er påkrevd, stansing/forebygging av negativ påvirkning/skade, overvåkning av gjennomføring og resultater, samt kommunisering av hvordan påvirkningen er håndtert og behandling av informasjonskrav. Videre gir rutinen informasjon om varslingskanal som skal bidra til å avdekke eventuelle negative konsekvenser og vesentlig risiko.

Huseby Gård jobber med å formidle til leverandører og forretningsforbindelser hva vi forventer og hva som må være på plass med hensyn anstendige arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter. I kontrakter med leverandører stiller vi krav knyttet til åpenhetsloven gjennom spesielle kontraktsbestemmelser. Bestemmelsene skal bidra til å sikre at varene og tjenestene som leveres på kontrakten er fremstilt under forhold som er i overenstemmelse med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.  Bestemmelsene sikrer vår virksomhet tilgang til våre leverandørers aktsomhetsvurderinger der de er omfattet av åpenhetsloven, og informasjon om leverandørers varekjøp og leverandørkjeder der de ikke er omfattet av loven. For visse leverandører er det stilt krav om overholdelse av åpenhetsloven selv om leverandøren selv ikke er omfattet.

Huseby Gård etterspør hvordan leverandør jobber med tematikken ovenfor sine underleverandører der det anses som hensiktsmessig og gjennomførbart, og gjerne i detalj om nødvendig. Der det anses som nødvendig, hensiktsmessig og gjennomførbart ut fra risikovurderingene, benytter vi egenrapportering der våre leverandører og forretningsforbindelser må besvare en spørreundersøkelse som tar for seg temaer relatert til de ti prinsippene i FNs Global Compact , selskapets etiske retningslinjer, selskapets kartlegging av leverandører og produksjonsland, leverandørenes egenvurdering av risiko i land de gjør innkjøp fra, styringssystemer og sertifiseringer, arbeiderrettigheter med mer.

3                         Negative konsekvenser og risiko

3.1                   Åpenhetsloven § 5b

Opplysninger om faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser som virksomheten har avdekket gjennom sine aktsomhetsvurderinger.

3.2                   Beskrivelse

Arbeidsmøter for kartlegging av leverandørkjeder og aktsomhetsvurderinger er igangsatt i rapporteringsperioden.

Vi har prioritert kartlegging av de leverandører og forretningsforbindelser vi samhandler mest med og der vi anser at det er høyest risiko for negative konsekvenser på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold blant annet ut fra geografi og bransje.

Vi støtter oss for øvrig på kartleggingsarbeidet som skjer på bransjenivå, hvor dyrking av grønnsaker har vært prioritert i rapporteringsperioden med grunnlag i vesentlig risiko for negative konsekvenser.

Huseby Gård har sendt ut våre retningslinjer og kontraktskrav om overholdelse av anstendige arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter til alle eksisterende leverandører av grønnsaker, og kommer også til å gjøre det for fremtidige leverandører som del av innledning til samarbeid.

Huseby Gård har i rapporteringsperioden besøkt noen leverandører både i og utenfor Norge. Vi har snakket med relevante personer og sett på produksjon og arbeidsforhold. Gjennom den visuelle og den muntlige revisjonen hos leverandører, undersøker og spør vi etter de forhold vi mener er viktigst og som sikrer arbeidere og deres sikkerhet, slik som temaer relatert til de ti prinsippene i FNs Global Compact , etiske retningslinjer, kartlegging av leverandører og produksjonsland, leverandørenes egenvurdering av risiko i land de gjør innkjøp fra, styringssystemer og sertifiseringer, arbeiderrettigheter med mer.

Vi har ikke avdekket noen faktiske negative konsekvenser, eller noen vesentlig risiko for negative konsekvenser.         

        

4                         Tiltak

4.1                   Åpenhetsloven § 5c

Opplysninger om tiltak som virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse faktiske negative konsekvenser eller begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser, og resultatet eller forventede resultater av disse tiltakene.

4.2                   Beskrivelse

Vi har forankret ansvarlighet med hensyn til overholdelse av plikter etter åpenhetsloven i virksomheten gjennom et styrevedtak og intern retningslinje/rutine. Den interne retningslinjen/rutinen er gjort kjent for alle i selskapet. Videre gir rutinen informasjon om varslingskanal som skal bidra til å avdekke eventuelle negative konsekvenser.

Videre har vi implementert kontraktskrav i kontrakter med leverandører, for overholdelse av åpenhetsloven i våre leverandørkjeder. Kontraktskravene kan gi oss informasjon om leverandørens virksomhet og verdikjede, rett til å følge opp og iverksette tiltak overfor disse.  

Huseby Gård følger opp avvik ved å opprette forbedringsforslag/tiltaksplan (Corrective Action Plan, «CAP») mot leverandør, eller krever at leverandør skal fremlegge CAP, og følger disse opp i etterkant ved rapporter/dokumenter/bilder og eventuelt nye fysiske og/eller muntlige revisjoner. Hovedmålet med revisjon og forbedring er å skape varig endring som kommer arbeider og miljø til gode.

 

Ønsker du bestille eller har du spørsmål, send oss en mail eller ta kontakt på telefon

Hans-Albert Huseby 90 78 65 45 Amund Huseby 91 36 62 84 Kontor 32 84 61 22

Du er hjertlig velkommen
til å kontakte oss!

Huseby Gård
St. Hallvardsvei 34, 3414 Lierstranda, Norway
husebygaard@husebygaard.no